Reisthema

Koloniale pareltjes
Terug in de tijd !


De Portugese kolonisatie van Brazilië duurde van de vroege 16e eeuw tot de onaf­hankelijkheid van Brazilië in 1822. Op veel plaatsen is de rijkdom van de koloniale architectuur uit de 17e en 18de eeuw bewaard gebleven.

De economische ontwikkeling van het land startte in het Noordoosten met exploitatie van suikerrietplantages, ook wel het ‘witte goud’ genoemd. De historische centra van Recife en Olinda getuigen nog steeds van die tijd. Iets verder naar het zuiden ligt Sal­vador da Bahia, de eerste hoofdstad van het land en een belangrijke havenplaats in de slaventijd.

Dit 'witte goud' van het suikerriet maakte later plaats voor echt goud en diamanten in de deel­staat Minas Gerais. Interessante plaatsen om hier te bezoeken zijn Ouro Preto (met zijn goud­mijnen uit de vroege jaren van de Braziliaanse goudkoorts), Mariana (het oudste dorp in deze deelstaat) en het dorp Tiradentes (met zijn goed bewaarde koloniale architectuur).

In de deelstaat Rio de Janeiro ligt Paraty met zijn rustige straten en prachtige koloniale architec­tuur. Dit historisch juweeltje ligt verscholen tussen de turkooisblauwe zee en groene bergen.

In de deelstaat Maranhão getuigen São Luís en Alcântara van een rijk koloniaal verleden. Alcântara is in de 16e eeuw gesticht door de Fransen en was ooit de thuisbasis van plattelands­elite.

Terug naar het overzicht